• 09-12-2018
  Van Huizum naar Leeuwarden Na alle uitgestrektheid tijdens het pelgrimeren is Annemiek op weg naar Leeuwarden. Onderweg komt ze langs de oude begraafplaats van het dorpskerkje... https://www.kro-ncrv.nl/mijnpelgrimspad/seizoenen/seizoen-2018/van-huizum-naar-leeuwarden
 • 25-09-2018
  De jaarlijkse Slauerhoff Lezing van a.s. donderdagavond 20 uur belooft een bijzondere gebeurtenis te worden. Niet alleen omdat deze de afsluiting is van alle Slauerhoff-evenementen als onderdeel van LF2018 maar ook vanwege het programma. We voelen ons bevoorrecht dat maritiem kunstenaar en schrijver Arne Zuidhoek deze komt houden. Deze internationaal befaamde man zal stilstaan bij de ongelooflijke levensdrang die de dichter in zijn te korte leven aan de dag wist te leggen en na afloop zijn boeken signeren. Jankobus Seunnenga heeft Slauerhoffs herdenkingsgedicht In Memoriam Patris op muziek gezet. U krijgt deze mooie muzikale vertolking te horen. Sithabile Mlotshwa, beeldend kunstenaar uit Zimbabwe en actief bij Africa Artists Foundation, zal in het Engels een korte toelichting geven op het kunstproject waar zij als artist in residence mee bezig is en waarbij de Leeuwarder Slauerhoffbrug (op de foto links van haar, incl. aardbol, in maquettevorm te zien) als metafoor dient. U ziet: een heel afwisselend programma. Entree: € 5,-. We krijgen vragen over hoe men aan kaartjes komt: deze worden alleen aan de deur verkocht. Als u zich tijdig meldt is er altijd plek.
 • 25-09-2018
  Op 7 september j..l. is in een volle Dorpskerk Huizum het boek 'Tienmaal In Memoriam Patris' (112 blz.) gepresenteerd waarbij Slauerhoffs herdenkingsgedicht over zijn vader en diens uitvaart in Huizum in tien talen wordt weergegeven. Ook bevat het boek een voor- en nawoord van Peter de Haan, veel foto's van Jan Slauerhoff, een wereldkaart met daarop de landen waarover Slauerhoff heeft gedicht en een QR-code naar een filmpje van Hetty Janssen waarbij het door Jankobus Seunnenga op muziek gezette gedicht te horen is. Het boek kost in de boekwinkel (Van der Velde en het Historisch Centrum Leeuwarden) €9,90 en is ook te koop in de Dorpskerk Huizum. Tijdens Slauerhoff-evenementen wordt er in de kerk korting op het boek gegeven en is het te koop voor de speciale prijs van slechts € 8,00. Zie ook de film waarop de 10 talen te horen zijn in het gedicht: https://we.tl/t-kNiQjrmGqy WILT U HET BOEK TOEGEZONDEN KRIJGEN? Stort dan € 13,50 op NL 60 RABO 0149089139 ten name van St. AFT PC LWD-HUIZUM. Dan krijgt u het boek thuis gestuurd!
 • 25-09-2018
  Naast de reguliere programmering heeft de Dorpskerk Huizum veel extra evenementen georganiseerd in het kader van LF2018. Dat startte met de aanloop naar 2018 met de Mata Hari Herdenking in de tjokvolle kerk en kreeg een vervolg met twee bijzondere exposities (Aukje Boonstra en Slauerhoff), de theatervoorstellingen (alle uitverkocht), twee lezingen, extra lange openstelling bij Tsjerkepaad met diverse optredens (zoals Rienk Kruiderink) en een zeer goed bezocht openluchtconcert op 9 juni waarin naast musici ook 'Escher' en 'Slauerhoff' optraden. Ook mochten we meer dan gemiddeld veel toeristische bezoekers zoals deelnemers aan de NS-wandeltocht verwelkomen. Bij elkaar waren dat ruim 3000 extra bezoekers in 2018!
 • 25-09-2018
  Omdat Jan Slauerhoff in zijn jeugdjaren vanwege zijn astma vaak naar zijn familie van moederskant (de Pronkers) op Vlieland ging en zich daar zeer thuis voelde (in latere jaren kwam hij er ook graag, een keer met schrijver Marsman) is er op het eiland een Slauerhoff wandeling uitgezet. Een bronzen 'kop' van de dichter siert het huis waar hij vaak kwam. Deze wandeling wordt wekelijks op zaterdagmiddag (14 uur) verzorgd door Gerda Posthumus, die zelf al sinds jaren eilanddichteres is. Zij is een bewonderaarster van Slauerhoff en laat zich in haar (verdienstelijke) werk ook graag door de zee inspireren. De wandeling voert langs (strofen van) gedichten van Slauerhoff die her en der over het eiland verspreid liggen. Ter plaatse draagt Gerda op heel aansprekende wijze gedichten van Slauerhoff en van haar zelf voor. Deze unieke belevenis duurt ruim 1,5 uur en kost slechts € 7,50: een echte aanrader als u een keer op Vlieland bent!
 • 25-09-2018
  Elders hebben we al melding gemaakt van een evenement in Dordrecht op de sterfdag van Slauerhoff (5 oktober) maar op diezelfde dag wordt ook in Hilversum, de plaats waar de schrijver overleed, een muzikale ode aan hem gebracht (Bibliotheektheater, 20:30 u.) met medewerking van Marlous Lazal en zanger/trompettist Jeroen Zijlstra. En alsof dit, samen met de Slauerhoff Lezing op 4 oktober in Huizum, nog niet genoeg is vindt er week later een Slauerhoffevenement plaats in Amsterdam waarbij de nieuwe uitgave van Slauerhoffs Verzamelde Gedichten wordt toegelicht door Hein Aalders en Menno Voskuil en Slauerhoffs eenakter Escale ten gehore wordt gebracht door theatergezelschap TGBlauwdruk (primeur). Datum: 12 oktober in de Nieuwe KHL, Oostelijke Handelskade 44A. Duur: 2 uur. Toegang: € 10,-.
 • 18-09-2018
  Het heeft geen zin meer ons te benaderen over de voorstellingen voor 21, 22 en 23 september: ook deze zijn allemaal uitverkocht. Wij werken niet met en wachtlijst.
 • 18-09-2018
  Het Letterkundig Museum heeft gevraagd of men bij een op Schiphol in te richten expositie over Slauerhoff het boek ‘Tienmaal In Memoriam Patris’ ten toon mag stellen, naast de catalogus bij de Slauerhoff-expositie in de Dorpskerk en de Slauerhoff Wandelroute in Leeuwarden. Natuurlijk werkt de Dorpskerk graag aan dat verzoek mee. Er is nauwelijks een betere plek voor een internationaal georiënteerde dichter als Slauerhoff te bedenken dan Schiphol. Immers: een kleine eeuw geleden was hij scheepsarts op passagiersschepen, hun functie is anno 2018 grotendeels door de luchtvaart overgenomen.
 • 18-09-2018
  Op 4 oktober (20 u.) houdt de internationaal vermaarde maritiem kunstenaar Arne Zuidhoek de Slauerhoff Lezing (entree € 5,-). Na de pauze zal Jankobus Seunnenga zijn op muziek gezette versie van ‘In Memoriam Patris’ ten gehore brengen. Nieuw is dat dan ook Sithabile Mlotshwa de gelegenheid krijgt haar Slauerhoffproject kort toe te lichten.
 • 18-09-2018
  Op 2 september j.l. stond de Dorpskerk op het Uitfestival om de Slauerhoffevenementen aan te prijzen. De kraam waarin ook de St. Alde Fryske Tsjerken zich presenteerde, werd druk bezocht. Uit de vele contacten bleek dat de Dorpskerk inmiddels als cultureel centrum bij meer Leeuwarders een begrip is geworden dan we hadden gedacht. Daarnaast konden tal van nieuwe lezers van de nieuwsbrief van de Dorpskerk worden genoteerd.

Pagina's