JAN JACOB SLAUERHOFF (1898-1936), een van Nederlands grootste dichters, kwam uit Leeuwarden. Zijn werk werd in 26 talen vertaald. Deze altijd rusteloze, flamboyante, melancholische man, bevoer alle wereldzeeën. Zijn langste gedicht, met liefst 34 strofen, is In Memoriam Patris. Het gaat over zijn vader en diens begrafenis in Huizum.

In 2018 keert de internationaal gelauwerde Slauerhoff weer terug naar zijn geboortestad en naar het oudste monument van Leeuwarden (12e eeuw): de Dorpskerk Huizum (adres: Huizum Dorp 67). Hij is een ‘verloren zoon’ van de stad die er tegelijk zijn vader zoekt. Maak de bijzondere zoektocht van deze unieke Nederlander mee. BEKIJK HIER DE TRAILER 

Hoe? U krijgt aan de hand van de vele verhalen uit In Memoriam Patris het volgende te zien:

  • een expositie met werk van 10 Friese en Duitse topkunstenaars (gratis, van 4 augustus tot 6 oktober, elke zaterdag vanaf 13:00 u.)
  • 8 (muziek)theatervoorstellingen rond de vele verhalen uit het gedicht (14, 15, 16, 21, 22 en 23 september om 20:30 u., € 15,00).
  • Een internationaal getinte bijeenkomst op 7 september (14:00 u.) met de presentatie van In Memoriam Patris in TIEN talen, incl. de landelijke presentatie van de vernieuwde biografie door Wim Hazeu.

Het project is een unieke mix van poëzie, theater en beeldende kunst. Daarnaast zijn er nog twee Slauerhoff Lezingen (5 augustus 15:00 u. en 4 oktober, 20:00 u.) en komt er een Leeuwarder Slauerhoff wandeltocht.

Artistiek leider theatervoorstelling: Gooitsen Eenling, Script: Gerrit Jan Zwier e.a. M.m.v. diverse koren, tientallen vrijwilligers van de Dorpskerk, wijkorganisatie Huizum-Oost en vele anderen.

Deel deze pagina